Відсутність місячних під час годування малюка грудьми називається лактаційною аменореєю. Це абсолютно нормальне фізіологічне явище: на тлі грудного вигодовування підвищується вироблення пролактину, внаслідок чого блокуються зростання ендометрію в матці та овуляція, відповідно, відсутня менструація.

Чому взагалі так відбувається? Звичайно, все недарма: природа подбала про жінку на цей важливий період, щоб молода мама змогла відновитися після вагітності (як мінімум, внаслідок крововтрати під час пологів). Крім того, у перші шість місяців годування груддю (за умови, що воно є регулярним) лактаційна аменорея захищає жінку від настання вагітності. Коли після пологів відновлюються менструація дізнайтесь за посиланням https://amatey.com.ua/koli-pochinayetsya-menstruaciya-pri-grudnomu-vigodovuvanni/.

Коли відновиться цикл після пологів?

Менструація може розпочатися період від 2 місяців до року навіть за наявності лактації. Це залежить від гормонального статусу та присутності гормональних захворювань.

Варто пам’ятати:

якщо через півроку цикл не відновився, необхідно звернутися до акушера-гінеколога;

після пологів місячні можуть бути ряснішими або болючішими (друге може бути пов’язане з дефіцитом заліза або наявності деяких захворювань – ендометріозу, міоми матки);

Лактаційна аменорея

Лактаційна аменорея як метод контрацепції

Такий метод контрацепції є надійним протягом перших 6 місяців після пологів за дотримання низки умов:

  1. У вас виключно грудне вигодовування кожні 3-4 години. Якщо ви ввели прикорм, то при прикладанні грудей дитини може статися перепад рівня гормонів. Про що це каже? Такі гормональні зміни можуть спровокувати зростання фолікулів (далі – овуляція).
  2. У вас ще немає менструації. Вже після першої менструації після пологів такий метод контрацепції не можна використовувати. Знову ж таки, повертаємося до попереднього пункту, де говоримо про гормони.

Резюмуємо:

  • годуйте малюка виключно грудьми 6 місяців як мінімум;
  • не використовуйте пустушки та пляшечки;
  • близький контакт із дитиною забезпечить часте регулярне годування та мінімізує відновлення овуляції;
  • годуйте дитину до 8 разів на добу.

Рекомендованные статьи

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *